English
 
Χρήσιμες Πληροφορίες
Θερμοκρασία και Σερβίρισμα
Θερμοκρασία και Σερβίρισμα: Καλό είναι να καταναλώνουμε το κρασί στη θερμοκρασία την οποία προτείνει ο παραγωγός και η οποία αναγράφεται πάνω στη φιάλη. Γενικά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ιδανικές θερμοκρασίες σερβιρίσματος είναι:
  • Για τα λευκά ξηρά και ροζέ κρασιά 10-12 βαθμοί κελσίου
  • Για τα λευκά γλυκά και αφρώδη κρασιά 6-8 βαθμοί κελσίου
  • Για τα νεώτερα κόκκινα κρασιά 14-16 βαθμοί κελσίου
  • Για τα κόκκινα παλαίωσης 16-18 βαθμοί κελσίου
Τα κόκκινα κρασιά, αποφεύγουμε να τα σερβίρουμε πολύ κρύα γιατί οι τανίνες τους (συστατικά του κόκκινου κρασιού υπεύθυνα για τη στυφή του γεύση), σε αυτές τις θερμοκρασίες δημιουργούν μια αρκετά δυσάρεστη αίσθηση αλλά και γιατί «κρύβονται» τα αρώματά τους.

Μυστικά του Σερβιρίσματος:
  • Χρησιμοποιούμε πάντα το παραδοσιακό ποτήρι κρασιού με το ψηλό πόδι
  • Γεμίζουμε το ποτήρι μέχρι το 1/3 του περιεχομένου του και όχι περισσότερο
  • Δεν σερβίρουμε ποτέ από μεγάλο ύψος, γιατί έχουμε απώλεια αρωμάτων αλλά και μια άκομψη οπτικοακουστική εικόνα. Φέρνουμε το λαιμό της φιάλης κοντά στο ποτήρι (χωρίς ν’ ακουμπήσουν) και αφήνουμε το κρασί να κυλήσει απαλά στις πλευρές του ποτηριού.
  • Για να μην λερώσουμε το τραπεζομάντηλο, περιστρέφουμε ελαφρά το μπουκάλι καθώς το σηκώνουμε. Έτσι, η τελευταία σταγόνα κρασιού δεν πέφτει.
  • Είναι ευκολότερο και πιο γρήγορο να χρησιμοποιούμε σαμπανιέρα με παγάκια ή θέρμο (διπλότοιχο δοχείο που μοιάζει με σαμπανιέρα), απ’ το να βάζουμε το κρασί στο ψυγείο προκειμένου να διατηρήσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Η κατάψυξη απαγορέυεται καθώς το κρασί παθαίνει το λεγόμενο «ψυχρό σοκ» και μπορεί να έχει συνέπειες στη γεύση του. Ακολουθώντας την ίδια λογική, δεν βάζουμε ποτέ σε παγάκια το κρασί.
Η σειρά σερβιρίσματος:
  • Τα λευκά κρασιά πρέπει να σερβίρονται πριν των ερυθρών και γλυκών κρασιών.
  • Τα ελαφρύτερα κρασιά καλό είναι να σερβίρονται πριν από τα πιο πλούσια.
  • Το κρασί του κυρίως πιάτου θα πρέπει να τελειώνει πριν σερβιριστεί το γλυκό. Έτσι η διαφορά στις γεύσεις δεν θα καταστρέψει την καλή εντύπωση που σχηματίσαμε για το κρασί. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Γάλλοι τρώνε τυρί πριν το γλυκό, ώστε να «σβήσει» τη γεύση του φαγητού από το στόμα.
Συντήρηση Kρασιού
Το Σωστό Ποτήρι
Θερμοκρασία και Σερβίρισμα
Συνδυασμοί
Πώς δοκιμάζουμε ένα κρασί
Σταφύλι & Προϊόντα
 
 
ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ | OI ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΑΚΚΑ | ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ | ΝΕΑ | ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
MAKKAS Winery Ltd, Τηλέφωνο: 77 77 22 21, Φαξ: +357 22 53 10 14